Als u op zoek bent naar een leuk, nieuw culinair avontuur, kijk dan niet verder dan de Surinaamse keuken! Deze unieke kookstijl zal je smaakpapillen zeker prikkelen met zijn exotische smaken en specerijen.
In deze blogpost geven we u een voorproefje van wat je kan verwachten van de Surinaamse keuken, en delen we ook een aantal leuke weetjes over de geschiedenis van deze heerlijke keuken. Bereid je dus voor op een smakelijk exotisch avontuur!
Een stukje geschiedenis
De Surinaamse keuken is een unieke mengeling van Afrikaanse, Creoolse, Oost-Indische, Nederlandse en Chinese invloeden. De gevarieerde bevolking van het land heeft geleid tot een culinaire tradities die de verschillende culturen weerspiegelen die zich in Suriname gevestigd hebben. Afrikaanse slaven werden in de jaren 1600 door de Nederlanders naar Suriname gebracht, en zij brachten hun traditionele gerechten en ingrediënten met zich mee.
Oost-Indische immigranten begonnen in de jaren 1800 in Suriname aan te komen, en ze introduceerden nieuwe specerijen en kooktechnieken in het land. De Chinezen arriveerden in Suriname aan het eind van de jaren 1800, en ook zij brachten hun eigen culinaire tradities in. Als gevolg van deze verschillende invloeden is de Surinaamse keuken ongelooflijk gevarieerd en omvat ze zowel vegetarische als op vlees gebaseerde gerechten.
Wat is de Surinaamse keuken
Suriname is een klein land dat in de noordoostelijke hoek van Zuid-Amerika ligt. Een van de populairste gerechten is roti, een soort platbrood dat gewoonlijk met kerrie of stoofpot geserveerd wordt. Andere populaire gerechten zijn nasi met kip, Pitjel en pom met pastei. De Surinaamse keuken is typisch nogal pittig, door het gebruik van ingrediënten als Madame Jeanette, chilipeper, komijn, en koriander. Het land heeft ook een sterke traditie van zoetigheden en desserts, vaak gemaakt met kokos of gember.
Een typisch Surinaamse maaltijd
De Surinaamse keuken is een unieke mengeling van Afrikaanse, Creoolse, Indiase, Javaanse en Nederlandse invloeden. Daardoor is het eten van het land tegelijk exotisch en vertrouwd. Een typische Surinaamse maaltijd kan bestaan uit rijst en bonen, gekruide kip, en roti-een soort platbrood. Bakbananen zijn ook een veel voorkomend bijgerecht, net als diverse groenten en salades.
Natuurlijk zou geen maaltijd compleet zijn zonder iets zoets om het af te maken. Populaire desserts zijn onder meer vlaai, koffiegelei, en verschillende soorten fruit. Maar wat er verder ook op het menu staat, er is altijd één essentieel ingrediënt: veel liefde. Dat komt omdat het er bij Surinaams eten om gaat mensen samen te brengen om te genieten van goed gezelschap en een goed gesprek.
Met zo veel verschillende smaken om uit te kiezen is het geen wonder dat Surinaams eten over de hele wereld steeds populairder wordt.
Pitjel: Eén voorproefje om uit te proberen!
Pitjel is erg een populair Surinaams saladegerecht dat graag gegeten wordt bij feesten en partijen. Het is een erg luchtig gerecht wat het uitstekend maakt om in de zomer te eten. Het wordt gemaakt met knapperige pindasaus die lekker is bij zowel groenten als vlees! Serveer gekoeld of op kamertemperatuur.
Ingrediënten salade:
- 250 gr kouseband
- 250 gr taugé
- 250 gr spitskool
- 4 gekookte eieren
Ingrediënten pindasaus:
- 125 gr pinda’s
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 30 gr gember
- 1 Spaanse peper
- 100 ml kokosmelk
- 1 limoen
- 2 el sojasaus
- 1 el
- palmsuiker
- 1 el tamarindepasta
- 2 limoenblaadjes
Bereiding:
Neem een diepe pan en breng voldoende water aan de kook met een beetje zout. Blancheer de kouseband en de spitskool. Hierna, giet je het gekookte water over de taugé heen. Kook de eieren, pel de eieren schoon en snij ze in plakjes.
Ga verder met het maken van de pindasaus. Bak de pinda’s goudbruin op middelhoog vuur met een klein scheutje zonnebloemolie. Doe de knoflook, gember, het sjalotje, het Spaanse pepertje, de palmsuiker, de sojasaus, de tamarinde en het sap van een halve limoen in de keukenmachine en maal dit fijn. Als de pinda’s goudbruin gebakken zijn, maal je deze ook er ook doorheen.
Verwarm de kokosmelk in een steelpan en voeg de gekneusde limoenblaadjes toe. Als de kokosmelk kookt, zet je het vuur wat lager. Dan voeg je het pindamengsel eraan toe. Maak op smaak met het sap van de andere helft van de limoen. Laat het inkoken tot de gewenste dikte.
Njang swietie!