8x Leuke en interessante weetjes over koffie

Koffie is een bijster interessant drankje. En de kans is groot dat je nog lang niet alles weet over koffie! Dít zijn de leukste weetjes.

Geschiedenis van koffie

Dacht je dat koffie pas sinds een paar decennia wordt genuttigd? Dat is niet waar: het wordt al honderden jaren gedronken. Er wordt beweerd dat koffie al in de negende eeuw is ontdekt – dat gaat dus al een flinke tijd terug.

We kennen koffie via de geit

Al die jaren geleden hebben we koffie leren kennen via de geit – als we de legende moeten geloven! Een geitenhoeder genaamd Kaldi zag zijn geiten de rode bessen van de koffieplant eten, waarna ze zich energieker en drukker gingen gedragen. Vervolgens werd er geëxperimenteerd met koffiebonen en gingen ook mensen van koffie genieten. Het duurde even voordat er werd uitgevonden dat de bonen gedroogd moeten worden. Pas toen werd koffie genuttigd op de manier zoals ook wij het drankje kennen.

Koffie gemaakt van uitwerpselen

Je moet er maar trek in hebben: koffie die wordt gemaakt van uitwerpselen. Specifiek gezien gaat het om de uitwerpselen van de civetkat: een roofdier. De civetkat eet koffiebonen, waarna deze gedeeltelijk worden verteerd en worden uitgepoept. Hier wordt vervolgens koffie van gemaakt – ook wel kopi loewak genoemd. Dit is ook nog eens de duurste koffie die verkrijgbaar is!

Koffie is een vrucht

Hoewel we altijd spreken van koffiebonen, is koffie in werkelijkheid geen bonensoort. De bonen waar we koffie van maken, zijn eigenlijk pitten van een vrucht. Een steenvrucht om precies te zijn. Dit zijn dus de rode bessen van de koffieplant, waar de boon in zit.

Koffiedik gebruiken

Koffiedik is wat achterblijft als je je kopje koffie hebt bereid. Gooi het niet meteen weg! Je kunt er namelijk veel mee doen. Gebruik het als mest, voor je kamerplanten, tuinplanten of moestuin. Er zitten veel voedingsstoffen in die je planten stimuleren bij de groei. Verder helpt koffieprut om slakken van je deur of planten weg te houden. Die zijn er namelijk niet zo dol op.

Nederlanders drinken veel koffie

In Nederland kunnen we er wel wat van: we staan in de top vijf van grootste koffiedrinkers ter wereld. Landen als Finland en Noorwegen staan net boven ons. In een onderzoek van International Coffee Organisation (ICO) is uitgezocht dat we in Nederland gemiddeld 8,4 kg koffie per persoon per jaar drinken.

Verschillende soorten koffiebonen

Wereldwijd komen er veel verschillende koffiebonen voor. De bekendste soorten? Dat zijn Arabica en Robusta. Deze bonen worden verreweg het vaakst gedronken. Minder bekend is de Liberica boon, die je wellicht wel eens voorbij hebt zien komen. Maar er zijn nog veel meer soorten die heel onbekend zijn, zoals Moka of Sumatra.

Uiteenlopende koffiesoorten

Niet alleen zijn er veel verschillende bonen, maar ook veel manieren om koffie te bereiden. Espresso, filterkoffie en cappuccino kennen we natuurlijk allemaal wel. Maar heb je ook al eens gehoord van een affogato, dalgona of espresso con panna? Leuk om eens uit te proberen!

 

Gerelateerde berichten