De wereld is vol verbazingwekkende keukens en smaken en we nemen je graag mee op een culinaire reis naar de beste en de bekendste keukens uit de hele wereld.
Hier zijn er vast tien!
1) Italiaanse keuken
De geschiedenis van de Italiaanse keuken gaat terug tot de 4e eeuw v.C. toen de eerste kolonisten in het land aankwamen. In de loop der jaren is de Italiaanse keuken geëvolueerd tot een verscheidenheid van gerechten die nu over de hele wereld bekend zijn. Het traditionele gerecht van Italië is pasta, maar het biedt veel meer dan dat. Het eten in Italië is beïnvloed door tijdsperioden als de oude Romeinse, Keltische, Etruskische en Griekse cultuur, en ook door Arabische invloeden uit landen als Tunesië, Algerije, Marokko en Libië.
Enkele populaire gerechten zijn pizza margherita (tomatensaus met basilicumblaadjes), minestronesoep (een groentesoep die vaak tussen de middag gegeten wordt) of risotto alla Milanese (geserveerd met saffraan). Een ding waar Italianen bekend om staan is hun antipasti die kleine gerechten die vóór het hoofdgerecht geserveerd worden.
2) Franse keuken
De Franse keuken is één van de oudste en populairste keukens ter wereld. Ze heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een verscheidenheid van gerechten die nu over de hele wereld bekend zijn. De Franse keuken is beïnvloed door tijdsperioden als de oude Romeinse, Keltische, Gallische en Frankische cultuur. Enkele populaire Franse gerechten zijn coq au vin (een gerecht gemaakt met kip, champignons, uien, rode wijn en spek), bouillabaisse (een stoofpot van zeevruchten) of crème brûlée (een dessert gemaakt met room, suiker en eierdooiers). Wat de Franse keuken uniek maakt is het gebruik van boter en room, die de gerechten smaak en rijkdom geven.
Frankrijk staat bekend om zijn ingrediënten van hoge kwaliteit, en ook om zijn klassieke bereidingswijzen. De twee populairste Franse gerechten zijn ratatouille (een groentegerecht) en coq au vin (in wijn gekookte kip). Frankrijk herbergt ook veel restaurants met Michelinsterren, die tot de beste van de wereld behoren.
3) Chinese keuken
De Chinese keuken is één van de populairste keukens ter wereld. Ze heeft een lange en rijke geschiedenis die 5000 duizend jarar teruggaat. De eerste kolonisten in China arriveerden in de 4e eeuw v.Chr., en in de loop der jaren is de Chinese keuken geëvolueerd tot een verscheidenheid van gerechten die nu over de hele wereld bekend zijn. De Chinese keuken is beïnvloed door tijdsperioden als de oude Shang, Zhou, Qin en Han dynastieën. Ze is ook beïnvloed door andere culturen, zoals de Indiase, Mongoolse, Tibetaanse en Japanse.
Enkele populaire Chinese gerechten zijn kung pao kip (een pittig gerecht gemaakt met kip, pinda’s en groenten), chow mein (een gerecht gemaakt met noedels en groenten) of mapo tofu (een gerecht gemaakt met tofu, varkensvlees en chilipeper).
4) Indiase keuken
De eerste kolonisten in India arriveerden in de 4e eeuw v.C., en in de loop der jaren evolueerde de Indiase keuken tot een verscheidenheid van gerechten die nu over de hele wereld bekend zijn. De Indiase keuken is beïnvloed door tijdsperioden als de oude Vedische, Mughal, Maratha en Britse periodes. Ze is ook beïnvloed door andere culturen, zoals Perzisch, Arabisch, Turks en Zuidoost-Aziatisch. De Indiase keuken is één van de meest gevarieerde ter wereld, met gerechten uit alle streken van het land.
Enkele populaire gerechten zijn kip tikka masala (kip gekookt in een saus op basis van tomaten), biryani-rijst (een gerecht gemaakt met rijst, kruiden en vlees of groenten) of paneer botermasala (een gerecht gemaakt met Indiase kaas en tomaten).
5) Mexicaanse keuken
De Mexicaanse keuken heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Azteekse en de Mayabeschaving. De eerste kolonisten in Mexico arriveerden in de 15e eeuw, en in de loop der jaren is de Mexicaanse keuken geëvolueerd tot een verscheidenheid van gerechten die nu over de hele wereld bekend zijn. De Mexicaanse keuken is sterk beïnvloed door de Spaanse en de inheemse Amerikaanse keuken. Ze is ook sterk beïnvloed door andere culturen, zoals de Franse, de Italiaanse en de Caraïbische.
Enkele populaire Mexicaanse gerechten zijn enchiladas (een gerecht gemaakt met tortilla’s, kip of rundvlees, kaas en saus), chilaquiles (een gerecht gemaakt met tortilla’s chips, kip of rundvlees, kaas, uien en saus) of taco’s (een gerecht gemaakt met tortilla’s, kip of rundvlees, kaas, sla en tomaten).
6) Japanse keuken
De Japanse keuken heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw n.C. De eerste kolonisten in Japan kwamen uit Korea, en in de loop der jaren is de Japanse keuken geëvolueerd tot een verscheidenheid van gerechten die nu over de hele wereld bekend zijn. De Japanse keuken staat bekend om haar eenvoud en nadruk op versheid en is sterk beïnvloed door de Chinese en Koreaanse keuken. Ze is ook sterk beïnvloed door andere culturen, zoals de Franse en de Italiaanse.
Enkele populaire Japanse gerechten zijn sushi (een gerecht gemaakt met rauwe vis en rijst), ramen noedels (een gerecht gemaakt met noedels en groenten) of tempura (een gerecht gemaakt met zeevruchten of groenten die in beslag gedompeld en gefrituurd worden).
7) Thaise keuken
De Thaise keuken heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13de eeuw. De eerste kolonisten in Thailand kwamen uit China, en in de loop der jaren is de Thaise keuken geëvolueerd tot een verscheidenheid van gerechten die nu over de hele wereld bekend zijn. De Thaise keuken is naast de Chinese- en de Indische keuken ook sterk beïnvloed door andere culturen, zoals de Franse, de Indonesische en de Vietnamese.
Enkele populaire Thaise gerechten zijn tom yum soep (een soep gemaakt met garnalen, citroengras, limoenbladeren en chilipepers), pad thai (een gerecht gemaakt met rijstnoedels, garnalen, kip of tofu, eieren, pinda’s en taugé) of groene curry (een curry gemaakt met kokosmelk, groene paprika’s, aubergine en basilicum).
8) Argentijnse keuken
De Argentijnse keuken heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis, die teruggaat tot de tijd van de eerste kolonisten in de 16e eeuw. In de loop der jaren is de Argentijnse keuken geëvolueerd tot een verscheidenheid van gerechten die nu over de hele wereld bekend zijn. De Argentijnse keuken is sterk beïnvloed door de Spaanse keuken. Ze is ook sterk beïnvloed door andere culturen, zoals de Italiaanse, de Franse en de Duitse.
Enkele populaire Argentijnse gerechten zijn empanadas (een gerecht gemaakt met vlees of groenten gewikkeld in een deegkorst), asado (een gerecht gemaakt met gegrild vlees) of locro (een gerecht gemaakt met maïs, bonen, pompoen en vlees).
9) Griekse keuken
De Griekse keuken heeft een lange en rijke geschiedenis, die teruggaat tot de tijd van de eerste kolonisten in de 8e eeuw v. Chr. In de loop der jaren is de Griekse keuken geëvolueerd tot een verscheidenheid van gerechten die nu over de hele wereld bekend zijn. De Griekse keuken is sterk beïnvloed door zowel de Turkse als de Italiaanse keuken. Ze is ook sterk beïnvloed door andere culturen, zoals de Franse en de Spaanse. De Griekse keuken staat bekend om haar gebruik van olijfolie, kruiden en specerijen.
Enkele populaire Griekse gerechten zijn moussaka (een gerecht gemaakt met aubergine, gemalen rundvlees en lamsvlees, en bechamelsaus), souvlaki (een gerecht gemaakt met spiesjes vlees, meestal varkens- of kippenvlees) of baklava (een dessert gemaakt met fyllo deeg, noten en honing).
10) Russische keuken
De Russische keuken heeft een lange en rijke geschiedenis, die teruggaat tot de tijd van de eerste kolonisten in de 10e eeuw. In de loop der jaren is de Russische keuken geëvolueerd tot een verscheidenheid van gerechten die nu over de hele wereld bekend zijn. De Russische keuken is sterk beïnvloed door zowel de Turkse als de Italiaanse keuken. Ze is ook sterk beïnvloed door andere culturen, zoals de Franse en de Duitse. De Russische keuken staat ook bekend om zijn gebruik van zwart brood, zure room en wodka.
Enkele populaire Russische gerechten zijn rundvlees stroganoff (een gerecht gemaakt met gesauteerd rundvlees, champignons, uien en zure room), pelmeni (een gerecht gemaakt met knoedels gevuld met gemalen rund- of varkensvlees), borscht (een soep gemaakt met bieten, kool en aardappelen) of shashlik (een gerecht gemaakt met spiesjes van vlees, meestal lamsvlees).
Zoals je ziet, er is voor elk wat wils. Ga er dus op uit en verken de culinaire tradities van de wereld!
Eet smakelijk!